Blog Layout



Een duurzame onderneming gaat niet alleen voor winst, maar ook voor positieve impact op sociaal en ecologisch vlak. Om de wereld op die manier een beetje mooier te maken. Ik stimuleer ondernemers om duurzaam te ondernemen. Waarom? Omdat je alleen dan toekomstbestendig bent. En simpelweg omdat het beter is voor onze aarde, onze maatschappij én de organisatie zelf. Hoe je dat doet? Van binnenuit.

Systemische veranderingen zoals verduurzaming beginnen in het hart van je organisatie. Door te kijken wie je bent, waarom je doet wat je doet, waar je naar toe wilt en welke positieve impact je dus kunt en wilt maken als het gaat om people, planet en prosperity. In een recent 
artikel van Duurzaam Bedrijfsleven vertelt de CEO van Albron, Teun Verheij, heel treffend hoe het werkt.

Albron
Albron, gevestigd in Utrecht, verzorgt eten en drinken in personeelsrestaurants, vakantieparken, de gezondheidszorg en op evenementen. Je kunt je voorstellen dat de coronacrisis Albron spannende tijden oplevert. Maar dit maakt niet dat Albron haar duurzaamheidsbeleid over boord gooit. Zoals Verheij het zelf zegt: “Duurzaamheid zit in ons DNA. (…) Crisis of geen crisis, op het gebied van duurzaamheid doen we geen enkele stap terug.”

Doordat Albron duurzaamheid heeft verankerd in de identiteit van het bedrijf, blijven hun duurzaamheidsambities ook in moeilijke tijden fier overeind staan. Ook zorgt het ervoor dat het een gedeelde verantwoordelijk is en niet alleen iets van de afdeling duurzaamheid. Dit alles is mogelijk door de integratie van het beleid in de identiteit en de bedrijfsvoering van de organisatie. Zo ga je van ad hoc activiteit naar een bestendig beleid.

Starten bij de identiteit
Maar hoe doe je dat dan, duurzaamheid onderdeel maken van het DNA? Hiervoor moet je terug naar de tekentafel en kritisch kijken naar wie je als organisatie bent en welke impact je wilt maken. Betrek hierbij belangrijke stakeholders, zoals werknemers, leveranciers en klanten, zodat je ook een goed beeld krijgt van hun visie en verwachtingen. Stel jezelf de vraag wat jou en je werknemers drijft en wat de gedeelde purpose van je bedrijf is. En waar en hoe je positieve impact wilt maken. Door hier goed over na te denken en je keuzes vast te leggen, kom je tot een vernieuwde identiteit die het fundament vormt om een duurzame organisatie te ontwikkelen. Een stevig fundament ontstaan vanuit intrinsieke motivatie dat ervoor zorgt dat je zowel in goede als in slechte tijden je koers weet te behouden.

En dan doorpakken
Als het fundament is gelegd – je identiteit ligt vast en de stip op de horizon is gezet – dan kun je verder met het concretiseren van je duurzaamheidsstrategie. Door meetbare doelstellingen te formuleren. Om vervolgens te bepalen welke stappen je vandaag moet zetten om de doelstellingen over 2-5 jaar te behalen. Als dat helder is kun je de benodigde stappen gaan doorvoeren in je dagelijkse bedrijfsvoering. Daarbij is het belangrijk om taken en verantwoordelijkheden goed weg te zetten en te prioriteren. Dit alles zorgt voor een duurzaamheidsbeleid waaraan je dagelijks werkt en wat afstraalt op je omgeving en de stakeholders die je nodig hebt om positieve verandering te realiseren. Ook dat legt Teun Verheij in het artikel heel mooi uit.

Nooit te klein om impact te maken
Nu hoor ik je denken: “maar mijn organisatie is veel te klein om écht impact te maken. Dat laat ik wel over aan de grote corporates.” Maar daar heb je het mis. Het zijn juist de kleinere, meer wendbare organisaties die voor de benodigde disruptie kunnen zorgen. “Vaak zijn het de kleine spelers die de grotere jongens uitdagen om wat meer vaart te maken”, aldus Teun Verheij. Iedereen heeft het in zich om impact te maken en dat begint bij het zetten van de eerste stap.

Zullen we samen stappen zetten?
Spreekt dit verhaal je aan, maar heb je geen idee hoe jij als ondernemer hiermee aan de slag kunt? Ik help je graag verder! In een vrijblijvend kennismakingsgesprek brengen we samen in kaart waar je als onderneming staat en welke vervolgstappen we samen kunnen nemen. De ene onderneming zal meer behoefte hebben aan het inspireren en activeren van medewerkers, waarbij een andere onderneming graag structuur wil brengen in de duurzaamheidsinitiatieven die zijn ontplooit in de organisatie. Samen gaan we op zoek naar een passende oplossing.


Jacklien Quirijnen

Duurzaamheidsexpert & oprichter Oaq Sustainability


Artikelen

door Jacklien Quirijnen 29 jun., 2022
Vorige week is in de EU een akkoord bereikt over de verplichte rapportering over duurzaamheid voor bedrijven. Wat betekent deze richtlijn voor jouw bedrijf?
Koning leest troonrede voor
door Jacklien Quirijnen 21 sep., 2021
De troonrede 2021: Klimaatverandering is zonder twijfel het meest dringend. Tijd voor een integrale aanpak door overheid én bedrijfsleven.
door Jacklien Quirijnen 07 sep., 2021
Al in 2019 hebben ruim 150 bedrijven in de Brainport Regio de SDG Charter van Brainport Eindhoven ondertekend. De wil is er, maar concrete plannen blijven achter.
door Jacklien Quirijnen 09 aug., 2021
Het kan je niet ontgaan zijn: vandaag is het nieuwste klimaatrapport verschenen van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.
door Jacklien Quirijnen 08 jul., 2021
Een tijdje terug concludeerde IPCC in haar uitgelekte rapport dat het leven op aarde zoals we dat kennen op zijn eind loopt.
door Jacklien Quirijnen 27 mei, 2021
Oaq werkt intensief samen met Mirjam van Laarhoven van SeDGe bij het begeleiden van mkb-bedrijven, teams en professionals op duurzaamheid. Om onze samenwerking verder te verstevigen en als één gezicht naar buiten te gaan, hebben wij een gezamenlijk label opgezet, namelijk SOW - Seeding Sustainability SOW staat 𝗦eDGe*𝗢aq*𝗪orks & natuurlijk ook voor 'zaaien': We help you to sow the right seeds, in order to harvest a future-proof world. De website van SOW staat nú online en daar zijn we behoorlijk trots op! Benieuwd wat we doen, neem gauw een kijkje! Jacklien Quirijnen Duurzaamheidsexpert & oprichter Oaq Sustainability
door Jacklien Quirijnen 19 mei, 2021
Afgelopen maandag hebben Mirjam van Laarhoven van SeDGe en ik een hele goede inspiratiesessie gehad met het duurzaamheidsteam van Moonen Packaging Vanwege de huidige coronamaatregelen een hybride sessie met behulp van Miro: op veilige afstand en dus toch met elkaar. Sustainable leadership for professionals De inspiratiesessie vormt de afsluiting van de cursus Sustainable Leadership for professionals die de deelnemers van Moonen Packaging hebben gevolgd en met succes hebben afgerond. Gefeliciteerd aan het hele duurzaamheidsteam!! ✨ Duurzaamheidsprojecten uitrollen Het team gaat nu aan de slag met de duurzaamheidsprojecten die uit de cursus en de sessie zijn voortgenomen en ik ga hen daarbij de komende maanden begeleiden. Ontzettend veel zin om samen verder in actie te komen en nóg meer impact te maken 💪 Jacklien Quirijnen Duurzaamheidsexpert & oprichter Oaq Sustainability
door Jacklien Quirijnen 19 nov., 2020
Het zijn gekke tijden. Corona heeft ons nog altijd in haar greep en de toekomst is ongewis. Toch blijven we dapper overeind staan en proberen we op creatieve wijze...
door Jacklien Quirijnen 13 mei, 2020
‘Als we toch honderden miljarden gaan uitgeven om de economische crisis te bestrijden, kunnen we dat geld dan ook meteen gebruiken om...
Share by: