Blog Layout

Vorige week is in de Europese raad en het parlement een akkoord bereikt over de CSRD. Een Europese richtlijn die grote bedrijven verplicht om jaarlijks te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid. In dit artikel vat ik de richtlijn kort en krachtig samen en leg ik je uit wat de richtlijn voor jouw organisatie betekent en hoe je je daarop kunt voorbereiden. 


Wat is de CSRD?

CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive en is een Europese Richtlijn die grote bedrijven verplicht om jaarlijks te rapporteren over hun duurzaamheidsbeleid. Het doel van de richtlijn is om ervoor te zorgen dat er meer transparantie en inzicht komt op dit vlak. Op dit moment rapporteren al vele bedrijven over duurzaamheid, maar vaak ligt de focus op wat goed gaat en minder op waar de risico’s liggen of wat er beter kan. Ook wordt nog onvoldoende gefocust op thema’s waar bedrijven de meeste impact kunnen maken. Via de CSRD streeft Europa ernaar om dit aan te pakken en bedrijven te stimuleren te werken aan strategieontwikkeling om prestaties te verbeteren en zich nog meer te focussen op die thema’s die hen het meeste aangaat.


Voor wie is de CSRD en wanneer treedt deze in werking?

De CSRD is van toepassing op zogenaamde ‘OOBs’ (Organisaties van Openbaar Belang, waaronder beursgenoteerde vennootschappen) en op grote bedrijven die voldoen aan 2 van de 3 criteria:

  • Meer dan 250 FTE
  • Meer dan € 40 miljoen omzet
  • Meer dan  € 20 miljoen balanstotaal


Voor OOBs treedt de richtlijn in werking in 2024, voor grote ondernemingen in 2025 (eerste verslag in 2026, over 2025).


Wat zijn de vereisten voor een goede rapportering volgens de CSRD?

Volgens de rapporteringsvereisten van de CSRD dien je als organisatie onder meer aan het volgende te voldoen:


  • Dubbele materialiteit: Dit houdt in dat je de thema’s waarover je rapporteert bepaalt door te analyseren (1) welke potentiële impact duurzaamheidsvraagstukken hebben op jouw organisatie (outside-in) en (2) welke potentiële impact jouw organisatie heeft om mens en planeet (inside-out).
  • Stakeholdersanalyse:  Om de materiële thema’s te bepalen moet je een stakeholdersanalyse uitvoeren.
  • Conform EU-standaarden: De EU werkt aan rapportagestandaarden waaraan het rapport dus moet voldoen. Dit zal grote invloed hebben op welke en hoe je data moet gaan verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van je CO2-uitstoot in scope 3.
  • Controle door accountant: De rapportage moet verplicht worden gecontroleerd door een accountant.

 

Hoe raakt de CSRD mijn organisatie?

Als je valt onder de definitie van een OOB of grote onderneming, dan heeft de regeling direct effect op je. In dat geval is het dus van belang om zo snel als mogelijk te starten met de voorbereidingen, om tijdig in staat te zijn om je duurzaamheidsactiviteiten te monitoren en meten, zodat je een deugdelijk verslag kunt opleveren.


2025 lijkt nog ver weg en vertaling naar Nederlandse wetgeving moet ook nog komen, maar desalniettemin kun je je als organisatie maar beter zo snel als mogelijk voorbereiden op wat komen gaat. Het vergt namelijk best wat inspanning om alle relevante duurzaamheidsinformatie te verzamelen, meetbaar en controleerbaar te maken.


Naar verwachting zullen ook kleinere organisaties indirect door de regeling geraakt worden. Dit omdat zij door onder de CSRD vallende organisatie gevraagd zullen worden aan bepaalde vereisten te gaan voldoen of bepaalde data aan te leveren. Dit komt onder meer door de ketenverantwoordelijkheid die in de richtlijn is verwerkt. Je kunt je voorstellen dat als een grote onderneming moet rapporteren over wat er in de keten gebeurt, zij hiervoor bij haar leveranciers, klanten en andere stakeholders zal aankloppen.


Hoe kun je je voorbereiden op de CSRD?

Aan de slag dus! Nu hoor ik je denken: maar hoe dan? Door te werken aan je strategieontwikkeling!  Om organisaties hiermee op weg te helpen, heb ik samen met mijn compagnon Mirjam van Laarhoven (waarmee ik het label SOW-sustainability heb opgericht) hiervoor negen stappen gedefinieerd. Deze stappen hebben we op onze website samengevat inclusief voorbeelden, zodat je gemakkelijk aan de slag kunt! Met deze 9 stappen kun je je niet alleen perfect voorbereiden op de CSRD, je zorgt er ook nog eens voor dat je je mensen hierin meeneemt waardoor het uitrollen van je strategie en het behalen van verbeteringen eenvoudiger wordt.


Hulp nodig? 
Heb je de negen stappen bestudeerd maar kom je er toch nog niet helemaal uit? Neem gerust een contact met me op. In een gratis 30-minuten-gesprek help ik je verder. Ook als je vragen hebt over de CSRD, mag je altijd bij me aankloppen.


Jacklien Quirijnen

Sustainability Expert Oaq Sustainability & SOW Sustainability

jacklien@oaq-sustainability.com

 




Artikelen

Koning leest troonrede voor
door Jacklien Quirijnen 21 sep., 2021
De troonrede 2021: Klimaatverandering is zonder twijfel het meest dringend. Tijd voor een integrale aanpak door overheid én bedrijfsleven.
door Jacklien Quirijnen 07 sep., 2021
Al in 2019 hebben ruim 150 bedrijven in de Brainport Regio de SDG Charter van Brainport Eindhoven ondertekend. De wil is er, maar concrete plannen blijven achter.
door Jacklien Quirijnen 09 aug., 2021
Het kan je niet ontgaan zijn: vandaag is het nieuwste klimaatrapport verschenen van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.
door Jacklien Quirijnen 08 jul., 2021
Een tijdje terug concludeerde IPCC in haar uitgelekte rapport dat het leven op aarde zoals we dat kennen op zijn eind loopt.
door Jacklien Quirijnen 27 mei, 2021
Oaq werkt intensief samen met Mirjam van Laarhoven van SeDGe bij het begeleiden van mkb-bedrijven, teams en professionals op duurzaamheid. Om onze samenwerking verder te verstevigen en als één gezicht naar buiten te gaan, hebben wij een gezamenlijk label opgezet, namelijk SOW - Seeding Sustainability SOW staat 𝗦eDGe*𝗢aq*𝗪orks & natuurlijk ook voor 'zaaien': We help you to sow the right seeds, in order to harvest a future-proof world. De website van SOW staat nú online en daar zijn we behoorlijk trots op! Benieuwd wat we doen, neem gauw een kijkje! Jacklien Quirijnen Duurzaamheidsexpert & oprichter Oaq Sustainability
door Jacklien Quirijnen 19 mei, 2021
Afgelopen maandag hebben Mirjam van Laarhoven van SeDGe en ik een hele goede inspiratiesessie gehad met het duurzaamheidsteam van Moonen Packaging Vanwege de huidige coronamaatregelen een hybride sessie met behulp van Miro: op veilige afstand en dus toch met elkaar. Sustainable leadership for professionals De inspiratiesessie vormt de afsluiting van de cursus Sustainable Leadership for professionals die de deelnemers van Moonen Packaging hebben gevolgd en met succes hebben afgerond. Gefeliciteerd aan het hele duurzaamheidsteam!! ✨ Duurzaamheidsprojecten uitrollen Het team gaat nu aan de slag met de duurzaamheidsprojecten die uit de cursus en de sessie zijn voortgenomen en ik ga hen daarbij de komende maanden begeleiden. Ontzettend veel zin om samen verder in actie te komen en nóg meer impact te maken 💪 Jacklien Quirijnen Duurzaamheidsexpert & oprichter Oaq Sustainability
door Jacklien Quirijnen 19 nov., 2020
Het zijn gekke tijden. Corona heeft ons nog altijd in haar greep en de toekomst is ongewis. Toch blijven we dapper overeind staan en proberen we op creatieve wijze...
door Jacklien Quirijnen 21 sep., 2020
Een duurzame onderneming gaat niet alleen voor winst, maar ook voor positieve impact op sociaal en ecologisch vlak. Om de wereld...
door Jacklien Quirijnen 13 mei, 2020
‘Als we toch honderden miljarden gaan uitgeven om de economische crisis te bestrijden, kunnen we dat geld dan ook meteen gebruiken om...
Share by: